Elektropneumatske sirene
Elektropneumatske sirene
Kol:      [Zvati]   

ELEKTROPNEUMATSKA SIRENA

1. PRIMENA
Aktiviranjem elektropneumatske sirene (EPS) stvara se karakterističan i vrlo snažan zvuk, zbog čega se koristi za upozoravanje i uzbunjivanje.
Osnovna primena joj je u industriji na raznim uređajima i postrojenjima, u saobraćaju na vozilima sa posebnom namenom, kao i u javnim i drugim objektima.
Kućište sirene je od aluminijuma i plastificirano je, pa je veoma otporno na koroziju. Izvršeno je i odgovarajuće zaptivanje, tako da je ’’stepen zaštite ostvaren pomoću zaštitnog kućišta’’ IP 65

2. TEHNIČKE KARAKTERISTIKE
U redovnom proizvodnom programu ’’Beo-Beta’’ je više tipova sirena, koje se međusobno razlikuju po vrsti napajanja: naizmenična - AC ili istosmerna -DC struja i po naponu. Osnovne karakteristike su:

   Snaga

100 i 150 W

   Napon

12, 24, 110 i 230 V ( za AC i DC )

   Frekvencija

50 Hz ( za tip AC)

   Jačina zvuka

121 dB/1m

   Stepen zaštite

IP 65

   Masa

1,3 kg

   Gabariti

99 x 98 x 141 mm

3. MERE ZAŠTITE
Kućište sirene je izrađeno od metala, pa je zato potrebno izvršiti njegovo zaštitno uzemljenje kod sirena koje se priključuju na napon od 110 ili 230 V. Sva potrebna povezivanja za napajanje sirene su već izvršena pa korisnik treba samo pravilno da spoji priključni kabl sirene i napojni kabl, čime je ostvareno i uzemljenje sirene.

Kućište trube je od aluminijuma i plastificirano je, što ga čini veoma otpornim na koroziju. Izvršeno je i odgovarajuće zaptivanje, tako da je ''stepen zaštite ostvaren pomoću zaštitnog kućišta'' IP 65.

4. MONTAŽA I PRIKLJUČENJE
Montaža i priključenje elektropneumatske sirene se vrši sledećim redom:

   

• sirenu pričvrstiti za objekat ili uređaj pomoću naročito izrađenih ’’šapa’’ i dva zavrtnja čiji oblik i dimenzije zavise od konkretnih uslova montaže
• sirena može biti montirana  u horizontalnom ili vertikalnom položaju. Međutim, ako se radi o spoljašnjoj  montaži, sirena mora biti montirana vertikalno sa radnim kolom okrenutim na dole.
• priključni kabl (svaka sirena je sa njim već opremljena) propisno povezati sa napojnim kablom i sirena je  spremna za puštanje u rad.

NAPOMENA:
Montažu i priključenje imaju pravo da vrše samo lica koja su stručna za takvu vrstu posla. Rasklapanje sirene retko je potrebno i ne preporučuje se !

5. RUKOVANJE I ODRŽAVANJE

U praksi se sirena najčešće postavlja kao sastavni deo instalacije koja obezbeđuje automatsko upozoravanje ili uzbunjivanje kad određena pojava nastane, mada se njeno aktiviranje može obaviti i ručno. U svakom slučaju, sem u retkim slučajevima, nema posebnih zahteva za rukovanje sirenom.
Što se održavanja sirene tiče, potrebno je povremeno proveriti da li su dobri kontakti za napajanje i uzemljenje sirene i simulirati impuls za njeno automatsko uključivanje.

Za sve tipove sirene nadležni instituti su pregledali dokumentaciju i ispitali sirenu, i na osnovu toga izdali odgovarajuće javne isprave:

-UVERENJE O PRIMENJENIM MERAMA ZAŠTITE
-UVERENJE O NIVOU ZVUČNOG PRITISKA
-UVERENJE O STEPENU ZAŠTITE IP 65

 

 

Back   |   Home   |   Top